perjantai 2. syyskuuta 2011

Miksi se paino taas nousee vaikka syön vähän? Tässä selityksiä!

Kesän jälkeen on niin monella painonpudotusoperaatiot edessä. Itsellä se oli keväällä ja nyt välillä pikkupätkinä, mutta otan silti asian puheeksi. Ehkä tästä on hyötyä!

Nyt kohtuu hektistä elämäntapaa viettäen huomaa, miten moni pieni asia elämässä vaikuttaa seuraavan päivän oloon, kropan toimintaan ja vaa'an lukemiin. Onnekseni olen jo kartoittanut, mitkä asiat kerää nestettä kroppaan, joten jopa dieetillä en säikähdä lukemia - odotan vain että ne normalisoituvat. Eli samalla pitää kyllä olla uskoa siihen mitä tekee, eikä koko ajan muuta suunnitelmia. Tässä muutamia esimerkkejä miten lukemat muuttuvat. Joka päivä kalorimäärä ja -vaje ovat melkein samat, muut seikat ovatkin syypäitä aamun pöhnään oloon. Nämä ovat niitä syitä, joiden avulla voit yrittää ymmärtää paremmin painon heittelyä. Kyse ei ole konkreettisestä "lihomisesta". (Ei ole tärkeysjärjestyksessä, vaan siinä järjestyksessä, mikä mieleen tuli)

1) Hormonit
Tiettyyn aikaan kuusta saattaa paino nousta 1-2kg ilman mitään loogista selitystä - kunnes katsoo kalenteriin. Pahimmillaan turvotukset ja nesteheittelyt kestävät 2-2,5 viikkoa, mutta suurin osa selviää alle viikolla. Myös kortisoli -eli stressihormoni vaikuttaa. Nuku hyvät yöunet ja annan elimistölle tarpeeksi lepoa (kuten myös päälle), nimittäin huonostu nukutun yön jälkeen aamupaino on itsellä ainakin aina isompi, kuten stressaavan viikon jälkeen. Elimistö tarvitsee lepoa ja aikaa rauhoittua päivän kiireistä.

2) Hiilihydraatit
Jos edellisenä päivänä on syönyt suhteessa enemmän hiilareita ja urheillut vähemmän, kerääntyy tämä polttoaineylimäärä lihaksiin ja maksaan nesteen avulla energiavarastoiksi. Paino voi nousta 0-1,5kg päivässä, riippuen juodun nesteen määrästä ja hiilareiden syömisajankohdasta sekä -laadusta. Pitkin päivää syöty porkkanasose ei niin paljoa nosta painoa, kun illalla ahdettu 150g karkkipussi limsan kera.

3) Suolat
Tämä kiusanhenki, jonka määrää on niin vaikea laskea ruokavaliossa, voi ihanalla höttöturvotuksella nostaa painoa yli 2 kiloa. Itsellä esim. kiinalaisbuffetin jälkeen aamupaino nousi yli kilon, vaikka muut ruoat oli niukkoja ja vähäsuolaisia- eikä kalorimäärä ylittänyt kulutusta. Onneksi tämä lähtee jo päivässä- parissa pois. Muista myös huolehtia kaliumin ja magnesiumin sopivasta saannista.

4) Kasvikset ja kuidut
Raa'at vihannekset keräävät massaa suolistoon, voivat turvottaa ja jopa kerätä vähän nestettä alavatsaan tämän seurauksena. Erityisesti jos syöt yli sietomääräsi raakoja, huonosti sulavia rehuja/ kuituja. Myös liika kuitu ilman tarpeeksi suurta nestemäärää aiheuttaa suoliston toiminnan pysähtymistä - ja siten painon nousua.

5) Nautitun nesteen määrä
Jos juot liian vähän - voi ruoansulatuselimistö jämähtää. Jos enemmän ruokaa menee sisään, kun tulee ulos - paino nousee. Myös liian vähäinen nesteytys yhdistettynä vähänkin jumivaan lihaksistoon, voi aiheuttaa lymfanestekierron toiminnanhäiriöitä, jolloin nesteenpoisto elimistöstä ei toimi kunnolla. Tämä nesteaineenvaihdunnan hidastuminen voi johtua myös monesta muusta syystä. Esim. normaalisti juot paljon kahvia ja teetä, nyt päivän pelkkää vettä --> kofeiinin diureettinen vaikutus poistuu päiväksi ja kroppa kerää nestettä.

6) Ruokayliherkkyydet
Jos olet yliherkkä jollekin ruoka-aineelle, voi sen nauttiminen joko nostaa tai laskea painoa. Esim. keliaakikko saa yleensä mahan löysälle viljoista, mutta mahdollisesti myös turvotusta ja nesteen kertymistä. Kun ruoka on sellainen, jota elimistösi ei sulata syystä tai toisesta, seuraukset voivat olla monenlaiset - kuten turvotus ja paha olo. Yleisimpiä vaivoja ovat keliakia ja laktoosi-intoleranssi.

7) "Epäsopivat ruoat"
Tähän kategoriaan kuuluu monia aineita, joita ei ehkä ihmisen parhaaksi ravinnoksi voi sanoa. Hiilihapotetut juomat, sokerittomat karkit ja muut vastaavat aiheuttavat turvotuksia ja suoliston toiminnanhäiriöitä. Itse mutustelen välillä paljonkin näitä ja limsoja juon enemmän kuin pitäisi (pakko joku pahe olla ;)), ja huomaan että sokerittomat karkit eivät hidasta painonpudotusta yhtään, koska niiden sisältämä energia ei imeydy kroppaani. Tämän takia maha onkin vähän kovilla pari päivää herkuttelun jälkeen, mutta välissä ja pienissä määrissä olen sen sietänyt. Nestettä tulee ainakin kylkiin ja alavatsaan ja paino nousee 0-0,5kg.

8) Liikunta
Aineenvaihdunta ja nesteiden kierto nopeutuu kun harrastaa kävelyä, kevyehköä jumppaa, kehonhuoltolajeja ym. Toisaalta kova punttitreeni kerää nesteitä treenattuun lihakseen ja esim. jalkatreenin jälkeen housut kiristävät päivän ja aamupaino on noussut puolella kilolla. Tämä lihasten jumiminen pitkäaikaisena voi myös heikentää voimantuottoa ja lihaksen aineenvaihduntaa, joten hieronta ja venyttely auttavat. Eilisen kullan antaman 2h kokovartalohieronnan ja hyvin nukutun yön jälkeen paino putosi kilolla ja kroppa tuntui keveämmältä ja toimivammalta. Toimii :)

Lisää laitan kohtia, kunhan mieleen tulee. Myös asialliset ehdotukset ovat tervetulleita, sillä näin yhtäkkiä ajatellen monikin asia voi jäädä huomaamatta!

7 kommenttia:

 1. Mistä sää noita sokerittomia karkkeja? Mää olen löytänyt joskus sellaisia low carp-karkkeja ja niitä ei ois suositeltavaa syödä paljon kerralla, mutta tselleni tyypilliseen tapan söin koko pussin ja ei kyllä mullakaan vaikuta painoa nostattavasti. Maha tosin oli aikas kipeä.

  , Nadja
  Ps. Jaksaisitko sää laittaa jotain sivupallkia tänne mistä löytäis suoraan niitä ruoka-ohjeitas. Ja uusiakin reseptejä saa laittaa ; ).

  VastaaPoista
 2. Moi! ei liity aiheeseen, mutta mulla sellanen ongelma että kun salilla käyn niin pitää syödä niin mahottoman paljo kokoajan jos haluaa pysyä plussan puolella! :D Ja ruoan tekeminen jatkuvasti/syöminen ei oo mitää lempihommaa.. Laihtua kun en haluaisi! Monesti sä syöt kunnon ruokaa päivässä?

  VastaaPoista
 3. Moikka!
  Löysin sun blogin iltalehden jutun kautta ja oon ihan innolla nyt lueskellu tätä! Itse en oo mikään fitnesstyttö mutta aihe kiinnostaa hirveesti. Jäi mietityttää, kun oot ollu tolla dieettivaiheella ni millasilla kalorimäärillä oot onnistunu painon pudottamisessa? Oot ehkä jossain maininnu mut näin äkkiseltään selattuna en sellasta kohtaa löytäny. Itsellä on omasta mielestä ihan riittävästi lihasmassaa, mut haluisin vaan ylimääräset kilot ympäriltä pois. Oon sun kanssa saman kokoinen, alkupaino nyt 61 ja 55-57 tähtäisin, mutta osaisitko neuvoa miten se onnistuu parhaiten. Lihasmassaa en haluisi menettää eli kuinka paljon päivittäisiä kaloreita uskaltaa vähentää kannattavasti? Kiitos kovasti, jos jaksat vastailla!:)

  VastaaPoista
 4. http://sannulinblogi.blogspot.com/2010/08/treenailua-ja-vastauksia-takana-hurja.html

  VastaaPoista
 5. Taas menny kommentteja ohi :/

  - Nadja, niitä saa ihan perus kaupoista, stockalta saa nelly delliesejä ja joistain filmtowneista myös.

  - Syön 2 oikeaa ruokaa päivässä, lisäksi 1-2 puuroruokaa ja yhden leipä/rahka/munakas ym. välipalaruoan. Eli pari kertaa lämmin, oikea ruoka ja pari kertaa ruokaisa ouuroruoka (johon hedelmiä, marjoja, raejuustoa ym. ym.) Kannattaa tehdä useampi ateria kerralla ja syödä samaa, pakastaa myöhemmäksi jos ei muuten maistu.

  - dieetillä pidin keväällä 1600kcal päivittäin. Ruoka oli terveellistä, lisänä oli paljon eri rasvanpolttajia ja kävin 4x salilla. Myös perusaktiivisuus kannattaa pitää korkealla, eli touhuta ja kävellä matkat ym. jotta peruskulutus pysyy yllä ja paino putoaa. Syö esim. 400+400+200+400+200 kcal (aamupala, lounas, välipala, päiväruoka, iltapala) ja proteiinia tarpeeksi ja kasviksia paljon. Rasvaa kohtuudella ja pääruoille hiilareita myös. siinä on helppo pohja dieetille :) Liikuntaa lisää/kaloreita alas jos ei muuten tipu!

  VastaaPoista
 6. Oon lukenut sun blogia ihan alkuvuodesta lähtien, tähän on suorastaan jäänyt koukkuun! Sulla on niin kunnioitettava itsekuri, mulla meinaa varsinkin syömisen suhteen mennä toisinaan aika penkin alle ja oikeastaan muuta en mieti ravinnosta, kuin että syön tarpeeksi HeViMa- osastolta ja proteiinia.

  Tämä sun blogi on todella inspiroiva ja kannustava omaa treeniä/ruokavaliota ajatellen. Ja se on aivan loistavaa, että sun pituisella nousee puntti noin mahtavasti! Itse olen 158cm ja pyrin saamaan voimaa salilla lisää, ei siis mitään neitijuttuja! :D

  Mitenkäs, pystyisikö sinulta saamaan vinkkejä omaan treeniin/ ruokailuun, jos vaikka oman viikon liikkumiset/syömiset ilmoittais? Olisin todella kiitollinen avusta! :)

  VastaaPoista