maanantai 25. tammikuuta 2010

Hirmuisa määrä liikuntaa ja sydänruokaa

Olin tässä muutaman päivän yksin kotosalla, mikä tarkoitti sitä että jouduin kulkemaan kaikki matkat pyörällä. 4 päivän sisään mahtui 8x 8-13km pyörämatka ja 2x reilun tunnin salitreeni. Olin poikki. En osannut ajatellakaan kuinka raskasta pyöräily talvella -20 pakkasella on verrattuna hyvään kesäsäähän. Sykemittari kertoi senkin.

ylikunnon oireita tuli, huonosti lepoa ja paljon liikuntaa. Keskisyke taivaassa ja olo väsynyt hirmuisesta ruokamäärästä riippumatta. Onneksi viikonloppuna pääsi vähän helpommalla niin olo on jo ihan ok.

Tässä vähän mittarilukemia:

Pyörämatka koululle:          30min 280kcal (168 keskisyke ja 192 maksimi)
Koululla päivä:                   7h 1107kcal (92/150)
Kaupungille pyöräily:          15min 107kcal (141/172)
Salitreeni:                           1h 355kcal (131/179)
Pyöräily kotiin:                   35min 310kcal (163/189)
kotona touhuamista:           7h 10min 1394kcal (100/tilt)

yölläkin keskisyke oli 67! Yleensä se on siinä 60 pinnassa tai vähän alle. Huh.. Tuohon kalorimäärään sai kyllä syödäkin jotain, vajaaksi varmasti jäi kuitenkin. Ja epäilen että mittari näytti liikaa?

Ja sitten sydämeen!

Tämmöisen sulattelin viikko sitten:



Tältä näytti ennen uunia:



Ja tämmöistä siitä tuli (alin noista, vihannekset vielä jäisiä):



Tässä muuten yksi kiva perusresepti:

400-500g hirvenlihaa (tai vastaavaa)
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 pieni lanttu
tölkki tomaattimurskaa
timjamia ja rakuunaa maun mukaan
liemikuutio
vähän pippuria
2dl vettä
1dl portviiniä (tai punaviiniä)

Uuniin 175 astetta ja 2-3h. sekoita välillä.

Sydänhän maistuu vähän maksalta, liha on tiivistä ja kovan tuntuista, mutta ei kuitenkaan yhtään sitkasta. Kastikkeesta tulee tumma ja liha näyttää enemmän maksalta paloiteltuna, mutta mausta huomaa ettei ole. Suosittelen kokeilemaan!

Sitten tein vielä sukrinista PULLIA! Kohotus vaati vähän hermoja ja paljon lämpöä, mutta kyllä ne siitä kohosivat lopulta. Pelti hellalle ja hellat hetkeksi päälle, liina pullien peittona --> antaa kohota ja välillä lämmittää lisää hellaa, mutta ei saa paistaa! Käytin rasvaakin vain puolet suosituksesta, lopputulos hieman tiiviimpi kun normaali pulla. Siksi tein siitä sitten tämmöisiä:



Halkisin pullan, käytin hanan alla ja mikroon hetkeksi, niin että lämpeni. Päälle mansikkasurvosta ja maitovaahtoa makeutettuna. Superkevyt, mutta hyvä laskiaispulla! Näitä saikin sitten syödä muutaman sen yhden jättipullan eteen, ja mä oon vähän määrä korvaa "laadun" - kannalla herkkujen suhteen ;)

Mutta siis, vastauksia kysymyksiin tulee vielä tällä viikolla ja ensi viikolla viimeiset! Eli lisää vain kysymyksiä peliin!! Ja jos ei keksi, voi kommentoida ihan mitä vain :)

8 kommenttia:

  1. Miten ihmeessä jaksat nähdän noin paljon vaivaa ruanlaiton suhteen? Tarkennan kysymystä koskemaan nimen omaan tuota jälkiruokaosastoa. Itse en herkuista välitä, mutta jokin noissa tekemisissäsi herkuissa vetää puoleensa.

    VastaaPoista
  2. Heh, mä touhuan niin paljon keittiössä ettei tuossa aikaa mene paljoa :) toiset istuu sohvalla, mä juoksen sohvan ja keittiön välissä ja samalla kun katon pari sarjaa telkkarista, oon tehny jo pari herkkua ;) toisin sanoen se on kivaa, siksi jaksan!

    VastaaPoista
  3. Huh, pakko sanoa, että aika rajua toi sydän homma.. tai siis että miltä se näytti!!! Oon ollu kasvissyöjä melkein koko elämäni enkä ois sillonkaan kun söin siipikarjaa (en oo koskaa syöny punasta lihaa) ni voinu syödä tota sydäntä. Varsinkaa jos oisin nähny miltä se näyttää! Siis ei milllään pahalla, musta on hyvä vaan että jos eläin tapetaan ni kaikki osat siitä käytetään hyödyks. Että en todellakaan sillä sano että hyyyii sydäntä. Mut sitä vaan et miten oot uskaltanu sitä leikiellä :) hyvän näköstä soossia sitä kyllä tuli. Kai toi elimien leikkely on vähän sama ku joillekkin vaikka kalan perkuu. Itelle se ei taas oo mitenkään ongelma.

    Oot kyllä aikamoinen kokki!!!

    VastaaPoista
  4. Oletko Sannuli asettanut vielä mitään kisatavoitteita? :)

    VastaaPoista
  5. Hirvet on meillä itse metsästetty ja lihoiksi laitettu. Kaikki syötävä käytetään hyväksi! lähiruokaa ja luomuruokaa parhaimmillaan, kaupasta ostan yleensä vain kaloja ;) ja asiaa liipaten, opiskelen lääkäriksi ja paljon pahempaakin on leikelty :P

    VastaaPoista
  6. Kisatavoitteet on kyllä tiedossa, mut aika on vähän epäselvä. Riippuu millon tulokaskisat on vuoden-kahden päästä, että millon pääsen kisaamaan. Mutta kilpailla aion kyllä uudestaan!

    VastaaPoista
  7. Heippa!
    Kerrotko mistä tuota sukrinia saa tuohon hintaan? Aika kallista, jos 400g maksaa yli 6 e niin kuin jossakin näytti olevan..
    Laura

    VastaaPoista
  8. palaan asiaan ehkä hetken kuluttua :)

    VastaaPoista