sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Millainen treenaaja olet?

Tässä nyt oon huomannu ja keränny tämmöisiä perustyyppejä, joita näkee ja kuulee olevan joka suunnalla. Hienoa, että ihmiset liikkuvat, mutta nämä tyypit on todennäköisesti niitä jotka eivät kehity niin hyvin kuin voisivat, tai jopa aiheuttavat ongelmia tyylillään - joko nopeasti tai pitkällä juoksulla. Itse tunnistin paristakin piirteita, erityisesti aiemmilta vuosiltani, joten kyllä niistä voi eroonkin päästä. Tunnistatko SINÄ itsesi?

1) Kaikki mulle heti ja nyt
Nyt iski motivaatio, inspiraatio ja treenikärpänen purasi ja vaikka mitä! Haluan kuntoon heti, teen ihan mitä vain ja treenaan vaikka kuinka paljon, että tuloksia näkyy! Oon valmis olemaan vaikka syömättä että paino putoaisi ja treenaan monesti päivässä, kunhan treeni on kovaa ja rankkaa ja tuloksia tulee heti!

Virhe: Ylikunto iskee, paikat hajoaa, liian vähän energiaa todennäköisesti kulutukseen nähden ja siten se kehittyminenkin hidastuu nopeasti tai jopa stoppaa. Aloita rauhssa, kiinnostavilla lajeilla ja pidä huoli että syöt ja lepäät myös. Mielenkiinto voi lopahtaa yhtä nopeaa kun alkoi, jos eka viikolla rikot jonkun paikan tai nälissäsi ahmit keksipaketin...

2) Kyllä mä osaan jo, oon oppinut kaiken
Mä teen treenin just näin, koska oon tehny näin ennenkin. Ja kun kerta kehittynyt oon jonku verran joskus, niin kait tämä oikein on, en tarvitse neuvoja tai apuja. Sitä paitsi luen paljon pakkista ja siellä sanotaan että pitää ottaa rypsiöljyhörppyjä että saa tarpeeksi energiaa kun ei jaksa syödä oikeaa ruokaa, joten mäkin teen niin.

Virhe: Kehittyä voi melkein aina paremminkin ja suurin osa meistä tekee asiat huonommin kuin mitä voisi tehdä. Ainakin kun jonnekin salille kurkkaa, niin tekniikoita on monenlaisia, mutta toimivia ei juurikaan. Ja porukka näyttää samalta vuosi toisensa jälkeen. Lisäksi vaikka suurin osa tekisi jotain tiettyä metodia noudattaen hommat, niin ei se tarkoita että sun pitäs tehdä samalla lailla, mistä tiedät että se on paras konsti?

3) Himoliikkuja jatkuvalla nälällä
Mä käyn 4 kertaa viikossa jumpalla, kuljen pyörällä kaikki matkat ja teen iltaisin vatsoja kotona. Ai niin, ja sitten salitreeni tulee ainakin pari kertaa viikkoon ja yks lenkki ainakin. Syön kylläkin vain silloin tällöin, mielestäni paljon (eikö koko rahkapurkin syöminen kerralla ole paljon?) ja ainakin sen 3 kertaa päivässä. Paljon kasviksia syön kyllä ja lisäravinteitakin välillä.

Virhe: Terveellinen ja riittävä ruokamäärä ovat eri asioita. Suuri kulutus ja ruokailussa varominen viittaa kovasti, että painoa vain halutaan pudottaa. Tai ainakin pelätään lihomista, vaikka ruokaa tulisi vähän ja liikuntaa paljon. Kroppa todennäköisesti säästelee energiaa, jos on vuosia harrastanut samaa, eikä elimistö toimi täydellä potentiaalilla. Ruokaa enemmän tai treeniä vähemmän, mielummin molempia, sitten aineenvaihduntaa kierroksille ja vasta myöhemmin uusi yritys jos oikeasti haluaa painoa alas. Jos taas haluaa kehittyä ja saada lihasta, niin sitten vain rohkeasti lisäämään kaloreita vaikka viikko kerrallaan.

4) Ei jaksa nyt, huomenna sitten
Kyllä mä tykkään liikkua ja haluaisin kehittyä, mutta kun tänään on pakkasta niin paljon ettei huvita lähteä ulos. Ja salille on pitkä matka. Eikä hauskoja jumppiakaan oikein mene moneen päivään, joten jos käyn viikonloppuna jossain pumpissa sitten. Treenaan kyllä paljon, mutta en silti saa tuloksia, mikähän tässä on?

Virhe: Liioitellaan omat treenimäärät ja ihmetellään kuin mitään ei tapahdu. 2-3 kertaa viikossa joku liikunta, josta yksi vielä yleensä todella matalatehoinen, yksi perusjumppa ja yksi kevyt salitreeni avotakan kanssa (jos jaksaa) -> tulokset ei nouse ja kehityksestä saa vain haaveilla. Sinne treenille pitää oikeasti lähteä ja tarpeeksi usein, jos haluaa tuloksia. Jos ei oikeasti edes kiinnosta, niin mieti miksi harrastat jotain lajia mistä et pidä?


5) Kun koko viikon aherran, niin viikonloppuna...
Viikolla teen tosi paljon kaikkea treeniä, urheilen kovasti ja syön tarkasti. Mutta perjantaina pitää ostaa pizza, lauantaina ryypätään molemmin käsin ja syödään roskaruokaa etkoilla. Sunnuntaina maataan krapulassa ja tilataan noutoruokaa, illalla vielä ehkä ravintolaan jos kunto antaa periksi. Ja vaikken tänä viikonloppuna juokaan niin mulla on mässypäivä nyt ja huomenna - koska on viikonloppu. Ja ehkä jopa ylihuomenna jos näitä eväitä jää sinne asti.

Virhe: Viikonlopun överit lähestulkoon tuhoaa koko viikon aherruksen, sillä 7 päivästä 2-3 menee hukkaan kokonaan ja usein maanantainakin vielä treenit on heikolla hapella ja joskus jopa tiistaina tuntuu vähän nihkeältä treenin aloitus. Vuodessa treenaat siis puoli vuotta ja käytät toisen puoli vuotta treenitulosten tuhoamiseen.


6) Samassa junnataan aina vain
Teen samoilla painoilla, samoja liikkeitä ja mun tekniikkakin on tarkistettu. Käyn kerran viikossa yhden lenkin, aina samalla sykkeellä ja saman reitin. Ei tää nyt oikein tunnu miltään, haluaisin kehittyä, mutta kun ei mitään tapahdu vaikka liikun monta tuntia kuitenkin viikossa, niin vähän motivaatio loppuu kyllä.

Virhe: Tavoitteellisuutta siihen treeniin! Sarjapainot ylös, lenkkiin vaihtelua ja joku uusi liikuntamuoto kenties jos vanhat maistuu puulta. Liikunnasta tulee kuitenkin nauttia, ja oma laji löytää, toki terveysvaikutukset kannattaa muistaa vaikkei mikään kiinnostaisi.


Nyt kaikki rohkeat kertomaan jos tunnistatte itsessänne jotain piirteitä tai ehkä koko kuvauksenkin! Tai jos on ollut edes aiemmin jokin noista, niin miten pääsit eroon asenteesta? Onko jotain muuta ollut? Mä kerron sitten kans ;)

11 kommenttia:

 1. tunnustan, tyyppi 3.. tapoja oon kyllä yrittäny parantaa ja eron on kyllä huomannukki nyt viimeisen puolen vuoden aikana.. :) Mutta asiaa puhut, jos syö pelkkiä porkkanoita ei kehity jos treenaa pakkomielteisesti liikaa ei kehity.

  VastaaPoista
 2. Mä oon ainaki tollanen haluan kaiken nyt ja heti, mutta tiedän, että pitää vähän himmata, koska muuten poltan itteni loppuun, enkä keskity olennaiseen. Ja tietenkin pidän itteeni näsäviisaana, mutta kuitenkin, ihminen oppii koko ikänsä. Ja oon ehkä maailman laiskin ihminen, tällä viikollakin tuli pari päivää taukoa masis/laiskuus vaiheessa, argh. Ja viikonloppusin annan kyllä itteni juoda tai syödä vähän enemmän, mutta jestas sentään, en mä setään mikään fittness kissa ole ja elämä on tehty elämistä varten, oon kuitenkin laihduttanut ja treenannut yli puolet elämästäni, eli on aika elääkin välillä :)

  VastaaPoista
 3. Voi ei, mä olen 4 ja 5 yhdessä:( eli nyt ois todellakin aika tajuta missä mennään ja ryhdistäytyä!

  VastaaPoista
 4. 4, ehdottomasti 4. Harrastan paria mukavaa, muttei niin tehokasta lajia viikottain ja inhoan salilla/lenkillä käyntiä. Ryhmäliikuntatunneilla pitkästyn etenkin kun kaikki meinaa olla niitä les mills-tunteja joissa jauhetaan samaa kuukausia putkeen. Mutta, salitreeniä tarvitsen pitääkseni kropan kunnossa ja juoksemaan oppii vain ja ainoastaan juoksemalla. Joten siinä syy miksi harrastan lajeja joista en pidä.

  , Nadja

  VastaaPoista
 5. Kaikki mulle heti nyt, eli tyyppi 1, valitettavasti. Tästä yritän aina kovasti opetella pois, mikä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

  Sibe

  VastaaPoista
 6. Tunnustan: kohdat 3. ja 6. ovat mun kompastuskiviäni :/ Mutta hei kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta! ;)

  VastaaPoista
 7. 2. taitaa osua mun kohdalle. Vaikkakaan en mä kyllä mistään mitään tiedä. :P

  VastaaPoista
 8. Uusi lukija ilmoittautuu! Ihana blogi sinulla, todella monipuolinen. Ehkä kuvia voisi olla vähän enemmän :) Olen kuitenkin todella kiitollinen esim. ruokaohjeista ja proteeinipatukkatestistä.

  Olen sekoitus 1., 3. ja 5. kohtaa. Saan liikunnasta hyvän mielen ja olon, mutta en ole harrastanut salitreeniä aktiivisesti - paitsi muutaman viime kuukauden ajan. Olen joutunut opettelemaan lihaksien nimiä ja lisäämään veden juontia.

  Jos haluat käydä lukemassa minun projektistani, niin tuolla olisi:
  http://vartalokas.blogspot.com/

  =)

  VastaaPoista
 9. Herätti todella ajatuksia.

  Ite oon ainakin vuosikausia syönyt ortorektisen terveellisesti (eli epäterveellisesti!) ja liikkunut siihen (ja vaivoihin...) nähden liikaa.
  Ihan säästöliekillä kyllä tämä muija.

  Mutta on se pään niiiin hankala uskoa että muka ruokaa lisäämällä, tai hiilareita, saattaisi koko aineenvaihdunta pyörähtää käyntiin.
  Nyt vaan junnaa paikallaan vaikka syö alle kulutuksen ja liikkuu paljon.

  Huoh.

  VastaaPoista
 10. Ehkä sitä uskaltaa nyt laittaa itsekin! Mitään en enää tunnusta, mutta alkoi tuosta nelosesta joskus teini-iässä, sitten vaihtui tuohon ykköseen, jonka kautta vähän kakkoseen kallellaan oltiin (mutta ei onneksi kauaa kummassakaan) ja nyt olen mielestäni päässyt eroon aika hyvin kaikista :)

  VastaaPoista
 11. Sannuli, tosi hyvä postaus! Nään ja kuulen koko ajan ja jatkuvasti näitä samoja ihmistyyppejä - usein he tulevat pyytämään multa apua treenin ja/tai syömisen suhteen.
  Valitettavan usein näitä ihmisiä vaivaa kuitenkin etenkin kohta 4..."Tee tälle mun vatsalle jotain, voitko tehä mulle jonkun ruokavalion, mennään joskus salille"...Kaikki tapahtuu sitten kun jaksan ja sitten kun ehtii mentaliteetillä.
  Olen sanonut parille aika hyvällekkin kaverille, että se, että mä alan väsäämään sulle jotain treeniohjelmaa, on meidän molempien ajan tuhlausta...

  VastaaPoista