keskiviikko 17. marraskuuta 2010

RAVINTOANALYYSI

AAMUPALA (331kcal, 26p 37hh 8r)


40g kaurahiutale

500g vettä

2 kuppia kahvia + 100g täysmaitoa

60g bona paratiisisose

100g 2% raejuustoaVÄLIPALA I (265kcal, 32p 25hh 4,5r)

200g 2% raejuustoa

125g päärynäpilttiäVÄLIPALA II (146kcal, 13p 19hh 1,5r)

390g danone juotava jogurtti

2 kuppia kahvia + 90g kevytmaitoaTREENI – 1h jalkatreeni (91kcal 18p, 1hh, 1,5r)

800g vettä

25g proteiinijauhetta

5g kreatiiniaPÄIVÄRUOKA (357kcal, 30p, 47hh, 5r)

250g rasvaton maito

40g kaurahiutale

60g päärynäpiltti

100g raejuusto 2%

400g vihreää teetäILTARUOKA (404kcal, 31p 24hh 20r)

135g lanttua

85g sipuli

155g porkkana

50g juustokermaa

300g vettä

85g kirjolohisuikale

70g raejuusto 2%Ateriarytmi oli hyvä, ruokaa tuli säännöllisesti ja annokset olivat lähes samaa energialuokkaa. Aamunpala oli hiilihydraattipainotteinen, välipala proteiinipainotteinen, treeniä edeltä juotava jogurtti antoi hiilareita ja kahvi kofeiinia treeniä varten. Palkkari oli pelkkää proteiinia, mutta sen jälkeinen ateria hiilaripainotteinen. Iltaruoka puolestaan antoi päivän suurimman rasva-annoksen. Jokaisella ruoalla oli reilusti proteiinia, mutta vähän liian yksipuolisesta lähteestä (maito), tosin en kerennyt syömään oikeaa ruokaa kun olin kaupungilla koko päivän. Myöskään lihaa ei kotoa löytynyt, vaikka niin luulin, joten iltaruokaankin jouduin lisäämään raejuustoa proteiiniksi. Kasviksia tuli normaalia paljon vähemmän, mutta koska vatsa on temppuillut niin yritän syödä niitä enemmän soseena ja kypsinä. Piltit mukaan lukien kasviskiintiöön tuli n.520g.Päivän kalorimäärä oli 1594kcal kun tähtäsin 1600kcal:iin. Proteiinia tuli 150g/150g hiilareita 154/160g ja rasvaa 42g/40g. Vajetta siis 550kcal. Proteiini pitää nälkää parhaiten, joten sitä on paljon ruokavaliossa. Lisäksi sen pillkominen ja käyttöönotto kuluttaa enemmän energiaa kuin muiden ravintoaineiden. Kofeiinia join ihan rasvanpolttotarkoituksena ja tietenkin kahvissa hyvän maun vuoksi. Kuitua tuli vain 22g, mikä on myös vähemmän kuin normaalisti, riippuen vähistä hiilareista ja kasviksista. Vettä tuli 1,3 litraa, ja lisäksi vihreää teetä reilusti. Ja tietenkin kahvi.Keinotekoisia makuaineita tuli vain danonesta, mitä en yleensä käytä edes, mutta nyt tarvitsin jotain pientä ennen treeniä ja tuo oli helppo ottaa mukaan. Suolaa tuli vähän liian vähän, kun en lisännyt sitä muuhun kuin keittoon ja hieman aamupuuroon. Tuntui illalla kramppeina jalkatreenin jälkeen sekä heikotuksena ylösnoustessa. Muutama päivä mennyt vähemmällä suolalla niin heti huomaa, en voi ymmärtää.Monipuolisemmin kasviksia ja jotain marjoja/hedelmää olisi voinut olla. Lisäksi jotain oikeaa lihaa tai enemmän edes lohta, mutta nyt mentiin vähän ankean näköisellä jääkaapilla. Kalsiumia tuli hirveän paljon maidon takia, mutta niin sitä tulee aina kun maitotuotteista tykkään ja ne mulle sopii. Myös puuro on suurta herkkua ja kaurahiutaleista saa hyviä rasvahappoja samoin kuin lohesta. Huonoja rasvoja tuli maidosta ja kermasta, lihan rasvat jäi saamatta tällä kertaa, mikä on harvinaista.Tarkemmin:

tärkkelystä 46g

puhdistettua sokeria 6,5g

maitosokeria 28g

tyydyttynyttä rasvaa 10g

muita 8,5gsuolaa 4,3g

Kalium, magnesium, kalsium, fosfori, sinkki ja seleeni täyttyivät

rauta jäi vähän vajaaksi lihan puutteesta

A, folaatti, niasiini ym. täyteen, ja K, folaatti, tiamiini lähes täyteen

D ja E reilusti vajaaksiToisaalta käyttämistäni tuotteista 17/24 sisälsi vain vitamiinitiedot joten nuo määrät nousee isommiksi jos olisi kaikki tiedossa.Olosuhteisiin nähden parempi päivä mitä odotin, nälkä oli kyllä aina tuntia ennen seuraavaa ruokaa, mutta johtui myös ulkona kävelemisestä ja kylmästä ilmasta. Kotona maatessa tuskin olisi niin nopeaa tullut. Myös 95% kerroista syön lounaan ja lihaa, en raejuustoa ja pilttiä, joten lounaan puute jäi kyllä isoksi miinukseksi.Rasvaa ruokaani tulee aika vähän, mutta tämä on vain muutaman viikon dieetti, ja syön omegoja/lohta päivittäin joten ei näin lyhyellä ajalla ole paha asia. Ja vaikka maitoa tulee paljon, niin kalsium auttaa myös painonhallinnassa ja maidon proteiini on ihan hyvälaatuista. Maitosokerin takia ei kannata kuitenkaan hirveitä määriä käyttää. Normaali iltarahka puuttui nyt kokonaan kun halusin ihan oikeaa ruokaa illaksi puuron ja rajeuuston jälkeen.Siinä pientä analyysiä, kysymyksiä saa esittää ja asioita tarkentaa!

14 kommenttia:

 1. Ateriarytmillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Riittää kun syö päivän aikana sen mitä on suunnitellut. Mihin päivittäiseen D-vitamiini määrään yleensä pyrit?

  VastaaPoista
 2. Ateriarytmillä tarkoitinkin ettei tule puolta päivää paastottua nälissään ja ahmittua illalla sitten masu täyteen :) En jaksaisi mitenkään niin päivää ja kärty ja väsy tulee jos on liian kauan ilman ruokaa. Painonmuutoksethan on suoraan plus-miinuslaskuja. En pyri mihinkään tiettyyn, käytän kuuriluontoisesti d-vitamiinitabuja talviaikoina silloin kuin ei ole lomaa tiedossa. Mutta en siis laske normaalisti mitään noista arvoista, varsinkaan plussilla ollessani kun runko on kuitenkin ihan ok silloin. Dieetillä vähän tarkemmin sitten.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen analyysi, lisää tällaista!

  Itsekin tulee harrastettua aika paljon noita rahka/raejuusto välipaloja ja ruokia. Monipuolisuus saattaa siinä kyllä kärsiä, kuten totesitkin, mutta kun ne ovat vaan niin helppoja ja hyviä:).

  VastaaPoista
 4. Nälkä-äksyily on aika pitkälti opittu ominaisuus, josta kannattaa opetella pois. Ihan oman ja läheisten viihtyvyyden takia.
  Yksi intermittoivan paaston ideoista on parempi nälän hallinta. Oikein tehtynä paastovaiheessa ei näläntunnetta tule ja silloin on myös virkeimmillään.
  Monille on myös henkisesti helpompaa, kun saa dietillä vetää mahan täyteen muutaman kerran päivässä.
  D-vitamiinista kysyin, kun sanoit maidosta ja kirjolohesta huolimatta, että se jäi reilusti vajaaksi.

  VastaaPoista
 5. Jones: Tuo nälkä-äksyily on kyllä todella yleistä ja ihmetyttää tuo "opittu ominaisuus".Ei minulle ainakaan isi ja äiti ole sanonut että muista poika sitten että jos nälkä iskee niin pitää muistaa alkaa äksyilemään kaikille. Siitä ei tarvi myöskään opetella pois,syö vain säännöllisin väliajoin. =)

  Tuo paasto on varmaan toimiva, mutta tässä hommassa ei ole yhtä totuutta. Toisilla toimii toiset jutut, toisilla sitten ei. Esim.toiset ottaa max.200g proteiinia päivässä, toisilla sama tulos saadaan 300g päiväannoksella. Ja toisilla intermittoiva paasto toimii, toisilla 3-4 tunnin ateriaväli on paras.

  Lisäksi eräs hieman negatiivinen piirre kaikissä uusissa super-hyper ruoka yms treenihässäkkä intoilijoissa on yhteinen: Omaa juttua tyrkytettään muille ja samalla kaikki muut "vanhat" metodit yritettään todistaa vääräksi.Tulee mieleen sama kun uskovaiset yrittää käännyttää ei uskovia.Vaikka olisi kiinnostusta lähteä kokeilemaan jotain uutta, niin aika nopeaa idea kuolee juuri tämän takia. Ei se uusi juttu tee niitä vanhoja yhtään toimimattomammiksi. Niinkuin jo sanoin, kokeilun kautta nämä hommat menee, toisilla toimii eri jutut.

  VastaaPoista
 6. Tuomas, en usko että Jones tarkoitti että nälkä-äksyilyä on kotona opettamalla opetettu, vaan ihminen itsehän sen päättää että äksyileekö nälkäisenä vai ei. Nälkäisyyden piikkiinhän äksyily on helppo laittaa kun voisi miettiä että hillitsisi äksyilynsä mieluummin. Asia on ihan ihmisen temperamentista kiinni.

  VastaaPoista
 7. Onko 1 litra rasvatonta maitoa/vrk liikaa, jos on dieetillä, tai tuleeko siitä liikaa maitosokeria? :) Ja mitä haittaa on jos juo vettä vain 0,5 l päivässä, kun suositeltu määrä on kuitenki paljon enemmän?

  VastaaPoista
 8. Paljon keskustelua näköjään :) En minäkään tarkoittanut että kiukuttelisin ihmisille tietentahtoen nälissäni, mutta ei vain ole mukava olla kun on nälkä ja sillon omakaan olo ei ole mitenkään loistava, äksyilin sitten tai en. Tämän takia mulle sopii hyvin säännölliset ruokarytmit, 4-7 kertaa päivässä tulee syötyä aina tilanteesta riippuen. Temperamenttia löytyy kyllä, mutta myös itsehillintää ja enemmän mulla kärtyä pukkaa jos oon väsynyt :)

  Jokaisella on omat konstit ja sopivin tapa olla dieetillä, sen parhaan (tai hyvän) löytää vain kokeilemalla. Ja jos on tarpeeksi hyvän löytänyt niin turha kait sitä on alkaa hirveästi muokkaamaan jos kerta ei ole mitään ongelmia!

  Anonyymille; kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa. Jos sulla ei tule ongelmia maitosokerista ja et käytä sitä kerralla esim. ennen nukkumaan menoa niin anna mennä vain. Samalla lailla toinen syö hedelmiä paljon, joku kiskoo riisiä päivät jne. Maitotuotteita tulee mullakin paljon vaikkei suoraan maidosta. Vettä suosittelisin juomaan enemmän siitäkin huolimatta että juot maitoa.

  VastaaPoista
 9. Tuomas: Kiitos hyvistä nauruista. Sinulleko ovat vanhemmat opettaneet kaikki asiat mistä pitää suuttua.

  Esimerkiksi Cambridgen yliopisto opastaa seuraavasti:
  "Everyone has angry feelings from time to time. Anger is a normal adaptive emotion and not in itself a problem; it is the behavioural response to anger that determines whether or not it is dysfunctional or problematic.

  For some people anger is not a problem; they get angry, sort it out relatively quickly and then return to equilibrium and their normal state of viewing the world.
  Anger becomes problematic when it is too easily triggered or too prolonged, and then it impacts on concentration, mood, relationships, self-esteem, work and social life, and can result in aggression or violence to self or others.

  Remember: some physical conditions lower the threshold for triggering anger

  * Over-tiredness
  * Hunger
  * Sexual frustration
  * Hormonal changes due to puberty, pre-menstruation, menopause and child birth
  * Physical craving for addictive substances such as alcohol, nicotine, caffeine or other drugs
  * Intoxication
  * Physical illness
  * Living with chronic or acute pain
  * Dementia

  Although people may blame their inability to manage their anger on the above factors, it should be noted that many people with these conditions still succeed in controlling their anger.
  Every person who is capable of mental concentration and who is motivated to learn can be taught to manage angry and aggressive feelings."

  Kumpikohan olisi pitemmän päälle helpompi toteuttaa:
  1. Pyrkiä välttämään nälän tunnetta tilanteessa kuin tilanteessa säännöllisellä syömisellä koko loppuelämän ajan.
  2. Opettelisi käsittelemään hetkelliset tunteensa rauhallisesti, kunnes ei enää suuttuisi aikaisemmin ärsyttäneestä asiasta.

  Mutta tietenkin jos aikuinen mies haluaa kiukutella kuin pikkulapsi, aina kun nälkä alkaa vähän tuntumaan ja ei saa ruokaa silloin kun haluaa, niin mikäs siinä.

  Ja jos koit minun muutaman lauseen vastineen paastoamiseen ja nälkään "super-hyper ruoka hässäkkä intoilijan" uskonnolliseen käännyyttämiseen verrattavaksi "oman jutun tyrkyttämiseksi", niin onnea vaan valitsemallasi tiellä.
  En tietääkseni missään vaiheessa ole julistanut yhtä totuutta ateriarytmille, saati yrittänyt todistaa "vanhoja" metodeja vääräksi.
  Joku olisi saattanut ymmärtää sen jo tuosta ensimmäisestä kommentistani: "Ateriarytmillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Riittää kun syö päivän aikana sen mitä on suunnitellut."
  Tuskin Ihmiset olisivat aikojen saattossa selvinneet kovin pitkään, jos he olisivat menettäneet toimintakykynsä epäsäännöllisen ruokailurytmin takia.
  Nykyään se tuntuu olevan kovinkin yleistä.

  Sannan blogi on hyvä esimerkki nuorille tytöille ja naisille terveellisestä suhtautumisesta ruokaan ja liikuntaan.
  Tällaisia esimerkkejä kun olisi enemmän, niin ei tarvitsisi vastaanotolla päivittäin opettaa näitä samoja asioita.

  VastaaPoista
 10. Jones, ei Tuomas varmaankaan tarkoittanut että pitäisi suuttua tai kärtytä nälissään, tai että hän niin tekisi. Ja voin henkilökohtaisesti sanoa että ei ole pahemmin niin tehnyt vaikka nälkä välillä iskeekin :) Menee ehkä vähän liikaa psyykeen puolelle tän blogin osalta, joten lopetetaan keskustelu asiasta jos kaikille sopii, kiitoksia.

  Hyvä jos blogista löytyy iloa ihmisille ja on kiva saada aikaan keskustelua, tinkaamisesta en tosin tykkää. Ja aina kiva huomata että lukijoita on tullut lisää! Jatkampa tästä infektiosairausten lukua, tentti ylihuomenna, jaiks!

  VastaaPoista
 11. jones: Se opetus oli sellainen kärjistetty esimerkki, ei ihan tosissaan tarvi ottaa.

  Noita eri yliopistoiden eri tutkimuksia on netti täynnä, ei mitään uutta.

  Et ehkä tarkoituksella mitään tyrkytä mutta helposti saa tuosta sen käsityksen. Ja toimintakyvyn menettäminen ja kiukkuisuus ei ole sama asia.
  Mutta tehdään kaikki nämä asiat niinkuin itsestä tuntuu, eikö niin!
  Ja onnea paastoon! =)

  VastaaPoista
 12. Tuomas: Muutkin saattavat olla sarkastisia.

  Kyseessähän ei ole yksittäinen tutkimus, vaan useisiin tutkimuksiin perustuvaa tietoa.
  Mutta ilmeisesti yliopistojen tutkimuksilla ei voida kerätä tietoa.

  En edes ottanut paastoa esiin, vaan kommentoin sitä muutamalla lauseella ja silti sinä koet olen tyrkyttänyt sitä.
  Olen pahoillani, että olin niin päällekäyvä.

  En ole missään sanonut, että kiukkuisuus ja toimintakyvyn menettäminen ovat sama asia.

  Kiitos. En paastoa. Mutta ilmeisesti tulkitsit noiden muutaman lauseen avulla, että olen intohimoinen paastoaja.

  Sanna: Pahoittelut, että tämä meni tällaiseksi vääntämiseksi. Oli vain niin huvittavaa, kun yhdessäkään sanassa ei tuntunut löytyvän yhteistä säveltä.
  Mutta tervetuloa alalle. Opiskeluaika hujahtaa hetkessä ja opiskelukavereiden kanssa kannattaa pitää yhteyttä. Se on hyvä tukiverkko.

  VastaaPoista
 13. Heippa,

  Taas blogissasi vierailemassa. :) Olet jotenkin terve esimerkki mun kaltaiselle ihmiselle. Pitäisi saada paino normaaliin ja ruokavalio on jo muuttunut parempaan suuntaan, mutta nyt olen joutunut sen tiukan paikan eteen: mun treeni on pielessä. Aion suunnitella, miten tässä nyt etenisin ja tekisin muutoksia, mutta haluaisin jakaa yhden ison ongelmakohdan kanssasi. Tai siis yksinkertaisesti sanoa sen ääneen jollekulle.

  Joskus olen laitellut sulle sähköpostia, onkohan sama osoite vielä voimassa?

  VastaaPoista
 14. Sama osoite on vielä voimassa, laita ihmeessä viestiä :)

  VastaaPoista