keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

vastauksia kysymyksiin

Kiitokset Kuntogurulle ja lämmintä sekä mukavaa kesää sinnekin päin!


Terina:
Hei Sanna, olen alkanut seuraamaan blogiasi vasta äskettäin. Kiitos kaikista kirjoituksistasi, arkeasi on kiva seurata - postauksesi ovat elämänmakuisia ja aitoja ja vinkkejä täynnä normiliikkujallekin. Ihan mielenkiinnosta kysyisin että jojoiliko painosi paljonkin lukioaikoina, vai lähinnä laihduit pikkuhiljaa? Olisi kiva kuulla mitä suosittelisit ihannepainoon laihduttaneelle lukijallesi (minä :D) joka haluaisi liikkua enemmän. Miten osata arvioida että syön oikein - en siis lihoisi mutta kroppa saisi silti tarpeeksi ravintoa? Olen ymmärtänyt että jos keho ei saa tarpeeksi ravintoa, lihas ei kasva - ei väliä kuinka proteiinipitoista ja terveellistä ruokaa söisi. En varsinaisesti tosin edes tahdo kovin lihaksikasta kroppaa, mutta olisi kiva saada lisää voimaa, näkyi se sitten päälle päin tai ei. Ilmeisesti lihasten vahvistuminen on kuitenkin yhteydessä myös niiden kasvamiseen ulkonäöllisesti, eli jos syö liian vähän, lihas ei kasva, ja tuskin näin ollen edes vahvistuu...?
Tästä tuli nyt pitkä kommentti, mutta summa summarum halusin lähinnä kiittää blogistasi, ja tosiaan jos juttuideoita saa jättää, ainakin tuo liikunnan ja ruoan suhteen suunnittelu, jotta pysyisi unelmamitoissaan kiinnostaisi tätä lukijaa :)
Kirjoitan tekstin vielä tuosta liikunnan ja ruoan suunnittelusta ja siihen käytettävistä apuväineistä, tuntuu olevan hakusessa itse kullakin :) Ja kiitos blogin lukemisesta, en jaksaisi kirjoittaa jos tästä ei olisi mitään iloa tai hyötyä kellekään!

Tuohon lukioaikaan, paino nousi nopeasti lukion alussa, hetkellisesti taisi olla 61kg ja silloin havahduin ja aloin muuttaa elämäntapojani. Tosin aloitin myös tuolloin e-pillerit, jotka avittivat osaltaan painonnousua. Pudotin ehkä vähän jojoilemalla ja ainakin typerästi sinne 54-57kg välille, jonne jäin sitten jojoilemaan. Loppulukiosta sitten pudotin vähän järkevämmin(kö?) 51-53kg välille kun alkoi tulla mainoskuvuksia ja kisoja vähän useammin. Ehkä semmoinen yleispaino tuossa 18-20v välissä oli 53kg, ja siinä olin ihan normaalipainoinen ja siinä lähistöllä pysyin aika pitkään, 22v asti, kunnes aloin treenata tosissani. Kokeilin kaikenmaailman laihdutuskuureja ja ihmedieettejä, mitä en suosittele näin jälkikäteen juuri kenellekään, korkeintaan alkusysäykseksi pidempään urakkaan.

Kun syö tarpeeksi, lihakset kasvavat. Eli massaa tulee lisää, sen muoto on vain vaihtelevaa riippuen ruoan laadusta, plussakalorien määrästä ja treenistä. Voimaa puolestaan tulee, kun hermotus paranee. Toki lihasmassaakin tarvitaan lisää, mutta voimaa voi kasvattaa myös ilman lihasten kasvua tiettyyn rajaan asti. mielummin kuitenkin hyödyntäisin sen lihaskasvumahdollisuuden, kun että treenaisin pelkät voimat korkealle :) jos sun paino ei muutu mihinkään nyt, syöt liian vähän lihasten saamiseksi. Lisää pikkuhiljaa ravintoa ja seuraa vaa'aalla ja peilillä muutosta, mut muista et alkuun paino nousee suhteessa nopeammin. Älä säikähdä jos ekalla viikolla tulee 300g lisää, että nyt syöt liikaa ja vähennät ruokaa, se on yleisin virhe aloittelevalle treenaajalle. Naisille varsinkin. Siksi suosittelen hidasta ruokamäärän nostoa ja kuuntele kroppaasi, seuraa sarjapainojasi ja ennen kaikkea - hanki kunnon ohjelma, jolla tulee tuloksia! pelkkä reiden ojentaja-lähentäjä + 3kg käsipainoilla yläkroppa -treeni ei tuota mitään näkyvää. Etkä sä huomaa arkielämässä olevasi voimakkaampi ja hyväkuntoisempi, jos reiden sisäpuolille tulee vähän lisää voimaa ;) Tämä siis yleistyksenä, sun treeneistä en tiedä tietenkään. Jos tuntuu jossain välissä että paino nousee liikaa tai olo on epämukava, niin sitten vain vähän vähentämään ruoan määrää tai lisäämään liikuntaa, liian tarkkoja suunnitelmia en suosittele alkuun, mutta jonkinasteista seurantaa kannattaa tehdä että saa hyödynnettyä myös aloittelijan kehityksen.

Onneksi olkoon myös ihannepainon saavuttamisesta! Itsekin sen sain ja sitten huomasin, että ihannepaino ja ihannevartalo on eri asioita. Nyt katson enemmän peiliin ja mietin, että jos 7kg sitten olisin ajatellut painavani näin paljon, olisin ajatellut heti olevani läski ;)Heetu:

Eikö treenaavilla naisilla noin ylipäätään ole taipumus syödä liian vähän? Että hyvä treeni menee ihan hukkaan, kun kroppa ei saa ravintoa. Itsestä välillä tuntuu, et koko ajan saa olla syömässä. Iso aamupala + 2 lämmintä ruokaa (joista toinen voi olla "protskusalaatti"), välipalat, treenin jälkeen palkkari, iltapala. Kyllä siinä saa hampaistakin jo pitää huolta kun happohyökkäys tulee 6-7 x pv.
Ikävä kyllä tuntuu, että suurin osa syö liian vähän. Treeni ei mene mielestäni koskaan hukkaan, jos se on järkevästi tehty, mutta parhaat hyödyt siitä jää saamatta. Kunnon ruoalla myös jaksaa, ja yllätävästi huomaa ehkä ettei se paino nousekaan niin hirveästi vaikka oikeaa ruokaa söisikin enemmän. Painon pysyminen paikoillaan ei kuitenkaan aina tarkoita, että ravintoa tulisi tarpeeksi. Elimistöllä on kuitenkin keinonsa selviytyä liian vähäisestä energiansaannista, ja tämän takia ruoan lisääminen tulisi tehdä sitä hitaammin, mitä pidempään "aliravitsemus" on jatkunut. Ja paino ei välttämättä edes nouse, eikä sen tarvi nousta jos ei tahdo, kunhan saa tarpeeksi ravintoa ja on virkeä ja hyvä olo, sekä treenit sujuvat hyvin ja kehitystä tulee! Ja hampaista kannattaa toki huolehtia :)

4 kommenttia:

 1. Tsau Sanna! Eksyin sinun blogiisi ihan sattumalta! Tosi mielenkiintoinen blogi :)! Pitääpä alkaa vakkarilukijaksi ;)!

  VastaaPoista
 2. Moikka! Ja kiitoksia mielenkiinnosta, tervetuloa lukijaksi :)

  VastaaPoista
 3. tahtoisin kysyä sulta vähän vinkkiä salitreeniin, koska omalla salillani on suoraansanottuna nii paska ohjaus ettei sieltä saa mitään irti... oon tämmönen 176/80kg tyttönen jolta löytyy tuota ylipainoa. nyt vasta oon alkanut käymään salilla ja noudatan vähähiilarista ruokavaliota (sillä oon laihtunu jo 10kg).
  sulla ei oo tämmösestä treenaamisesta varmaan kokemusta, ku oot aina ite ollu hoikka ja hyvässä kunnossa, mutta oisin kiitollinen että jos antasit vähän vinkkiä että miten kandee treenata :) teenko pitkiä sarjoja kohtuu kevyillä painoilla vai lyhyempiä painavimmilla vastuksilla yms? tahtoisin nyt ensisijaisesti saada itteni vain kiinteämpään kuntoon :) kiitos jo etukäteen ja tää sun blogi on kyllä tosi kannustava, oon ollu jo kauan lukija mutta en oo saanu aikaseks ikinä kommentoitua:))

  VastaaPoista
 4. Aina suosittelen lyhyempiä ja isoilla painoilla jos on kiinteytys tarkoituksena. Miinuksilla kun on niin lihas ei niin kasva, sillon pitää piettää sitä yllä ja mitä tehokkaampi treeni lihaskasvatusmielessä, sitä tehokkaammin saa miinuksilla ollessa pidettyä ne lihat. Sillon on kiinteä, kun saa läskejä pois ja on alla lihasta kuitenkin :) Kunhan muistaa ettei liian kovasti rääkkää kun on miinuksilla ja vielä vähillä hiilareilla, eli lepopäiviä ja kroppaa kuunnellen! Tsemppiä pudotukseen ja onnea jo saaduista tuloksista!!

  VastaaPoista