maanantai 1. marraskuuta 2010

Rehuista tietoa ja reseptejä!

Pieni kasvisteema voisi olla paikallaan, nyt kun itsekin olen kokeillut jopa uusia reseptejä pitkästä aikaa!
Pientä infoa ensin:

- Kasviksia pitäisi ravintosuositusten mukaan syödä 500g päivässä, mutta enempi on parempi! Tähän lasketaan myös sienet, hedelmät ja marjat.
- Kasviksista suurin osa painosta on vettä, joten energiasisältö on yleensä pieni. Lisäksi kuitumäärä voi olla tuotteesta riippuen kohtalaisen hyvä ja suojaravintoaineita on myös reippaasti, erityisesti raaoissa vihanneksissa.
- Jos raa'at ei maistu tai masu ei tykkää, kypsennä höyrykeittimellä tai vähässä vedessä ja mielummin puolikypsiksi.
- Kasviksia voi laittaa kaikkiin ruokiin, siis oikeasti kaikkiin! Vaikka vain kuullotettua sipulia pihvin päälle tai kastikkeeseen herkkusieniä, mutta jotain silti on tehtävissä. Myös valmiita kasvisuikaileita ja wokkeja voi lisätä pakastimesta suoraan pannulle ja liha sekaan --> nopeaa, helppoa, edullista ja täyttävää!
- Kasviksissa ei aina ole hiilihydraatti se suurin energiantuoja, joissain on rasvaa ja toisissa proteiinia enimmäkseen, kylläkin rasvat on hyvälaatuisia ja proteiini vähän heikompilaatuista.

tässä mun suosikkeja:

Näistä suuri osa on vielä edullisia, helposti tehtäviä ja maukkaita. fenkoleita ja tankoparsoja ostan sitten kun rahaa on enemmän ;) Korvasieniä poimin ite aina välissä ja lisäksi vanhempani antavat niitä joskus, joten siksi sekin pääsi listalle (vaikka kaupasta en raski ostaa).
Jokaisesta esimerkkiresepti:

Hunajaiset uunijuurekset:
- porkkanaa, lanttua, sipulia, bataattia paloiksi  (bataatti suurimmaksi ja sipuli pienimmäksi)
- 1tl hunajaa, 1rkl öljyä, yrttejä ja suolaa sekaisin ja valutetaan kasvien päälle. jos iso annos, tuplaa tai triplaa ainemäärät
- uuniin 175C ja 40min

Lanttulaatikko:
- 1kg lanttua keitettynä
- 0,5dl korppujauhoja
- 2 munaa
- 2rkl siirappia
- 1tl muskottipähkinää, suolaa, paprikajauhetta ja inkivääriä. 0,5tl pippuria
- 1dl maitoa ja 1dl kermaa
--> sekoita tasaiseksi ja lisää keitinvettä kunnes vetelää sosetta.
- uuniin 175C ja 1h

Jauhelihakastike:
- 2 sipulia ja 2 valkosipulinkynttä paloiksi, kuullotetaan hetki
- puolikas kesäkurpitsa ja sieniä paloina sekaan ja kuullotetaan pehmeäksi.
- Hella isolle, jauheliha sekaan ja ruskistetaan koko satsi
- suuruste, kermaa, mausteita ja vettä maun mukaan

Kukkakaalikeitto:
- Iso kukkakaali ja 2-3 sipulia (+valkosipulinkynsiä jos tahtoo)
- keitetään kypsäksi liemikuutiossa ja vähässä vedessä. soseutetaan.
- Lisätään yrttejä (rakuuna, meirami, ruohosipuli...) ja suolaa ja pippuria maun mukaan
- 1dl ruokakermaa, 1dl tuore/vuohenjuustoa tai nokare vahvaa homejuustoa
- sekoitetaan taas tasaiseksi.

Nopea parsalisäke:
- keitä parsakaaleja vähässä vedessä kannen alla (höyrystä) puolikypsäksi- kypsäksi
- Lisää maustettua öljyä 1rkl ja sekoita (vaikka samoja kun aiemmassa)

porkkanaa ja lanttua voi myös raastaa ja paistaa pannulla lisukkeeksi, tai sitten sekoittaa munan ja jauhojen ja mausteiden kanssa pihveiksi, jotka paistaa pannulla.

Kesäkurpitsan voi kovertaa ja täyttää vaikka eilisellä jauhelihakastikkeella, ripotella juustoa päälle ja laittaa uuniin kypsymään 175C ja n.15-20min.

Kaikkia juureksia voi maun mukaan käyttää pataruokiin, tomaattikastike ja liha vain mukaan ja 2-3h pitkä haudutus uunissa niin jo maistuu kasvikset ihan uudella tavalla ;)

6 kommenttia:

  1. Hyviä ohjeita, kiitos niistä! Varsinkin nuo hunajaiset uunijuurekset on suurta herkkua :)

    VastaaPoista
  2. hei pakko kysyä, että kuinka vanha olit, kun aloitit "kunnolla" salilla treenaamaan? ja kuinka kauan meni, että alkoi tuloksia näkymään? itse olen tänä syksynä aloittanut salitreenaukset kunnolla ja tarkoituksena on, että pääsisi jonkinlaiseen kuntoon ensi kesään mennessä. eli kiinteytymistä ja lihaksia 8) ja onko hyviä vinkkejä tälläiselle vasta-alkajalle? personal traineri on apuna ja ruokailu tavatkin muutettu mutta, kärsimättömänä on tapana koko ajan peilin edessä ravata...

    VastaaPoista
  3. Aloin treenata tuossa vajaa 3v sitten, eli 21 vuotiaana. Ei tässä hirveästi olla treenattu siis :) tulokset alko näkymään jo muutaman kuukauden jälkeen ja ne innostikin sitten ihan "kunnon treeniin" eli oikea ohjelma, ruokaavalio kuntoon jne. Sinuna kuuntelisin valmentajaa kun semmoinen on käytössä, kyllä ne tulokset sieltä tulee! tsemppiä

    VastaaPoista
  4. Tässä pientä dieettiä olen aloitellut, mutta mietityttää että kannattaako saliohjelmaa jotenkin muuttaa? Nyt teen 3-4krt/viikko 8:n toistoa 3:n sarjoissa aikas raskailla painoilla. Että kannattaako jatkaa samaan malliin, vai laittaa pienemmät painot ja enemmän toistoja? :)

    VastaaPoista
  5. Mikäs anonyymillä harmittaa?

    Jenzki, tuosta voi olla monta mieltä ja mielipiteitä varmaan melkein yhtä monta kuin ihmisiä :) Mutta ite käytän dieetillä 8-15 sarjoja riippuen liikkeestä, isot ja raskaat teen alkuun lyhyemmillä ja sitten vähän pidempää sarjaa perään. Itse asiassa esim. rintatreenissä on penkki käsipainolla 9-10 sarjat, perään vipareita vinopenkistä 12 sarjoina ja loppuun teen vielä 20-25 pumppisarjan ristikkäistaljassa (välissä muutakin, mut esimerkki toistomuutoksista). Mulle tuo toimii niin, että tulokset nousee myös pikkudieetilä, rintalihakset on kipeät joka ikisestä kohdasta aina ja kyllä massaakin on tuntunut tarttuvan ennen dieettiä. Mutta raskaasti teen silti aina!

    VastaaPoista