torstai 1. maaliskuuta 2012

Vastaukset

Minua kiinnostaa, miten määrittelet energiantarpeesi dieetin aikana (tai muutenkin). Käytätkö jotain tiettyä kaavaa kulutuksen ja perusaineenvaihdunnan laskemiseen?

En määrittelekään, mulla on valmentaja joka päättää mitä syön ja minkä verran.

Mua kiinnostais mistä sulla lähti innostus tähän kuntoilu/fitness hommaan? Millainen sä oot ollu nuorempana? Ihanin asia elämässäsi?

Fitnessmallikisoihin aloin tähtäämään kun huomasin että kroppa alkaa olla sen verran sporttinen, että sopisi siihen. Tätä ennen olin treenannut enimmäkseen omaksi iloksi ja kun tulosta tuli, niin motivaatio kasvoi. Sama kertaantui kisojen jälkeen ja edelleen kasvetaan, kehitytään ja nyt olis taas lajin vaihto!

Tuo on aika laaja kysymys... Urheillut eri lajeissa jonkun verran enimmäkseen huvin vuoksi ja käynyt koulussa ahkerasti. Melko kiltti ja rauhallinen ehkäpä, muutin 16- vuotiaana pois kotoa lukion alkamisen vuoksi ja sen jälkeen sitten kasvanut ja kehittynyt, mutta henkisesti!

Ja ihanin asia elämässäni on poikaystäväni, jota ilman olisi elämä yksinäistä ja tylsää..

Mikä lääketieteen erikoisala sinua kiinnostaa eniten (liittyykö työn alla oleva väitöskirja asiaan)? Monenko tunnin yöunia nukut keskimäärin/normaalisti?

En osaa vastata tähän vielä... Jälkimmäiseen että 7-8h ja joskus 6-7h ja viikonloppuna yritän sen 8-9h.

Olis kiva kuulla esimerkki siitä, mitä ja mihin aikaan syöt nyt dieetillä. siis ruokapäiväkirja:)

Tähän löytyy suora vastaus bodylehden sivulta: http://www.bodylehti.fi/?cid=5911
Kylläkin hiilareita tulee 1-6 ruoalle, joten niiden määrä vaihtelee ihan päivittäin. Hiilarimäärä on n.40-50g kuivatuotetta (ohra, pasta, riisi...) ja proteiinia tulee 23-25g. Rasvaa vain mitä tuotteissa on ja valmistuksessa väkisinkin tulee.

Haluaisin tietää mistä sait innostuksen kuntoiluun/fitnessiin? :) Entä kuinka paljon olet painanut enimmilläsi ja onko elämässäsi ollut aikoja, jolloin et ole liikkunut säännölisesti? Miltä ns. ruotuun palaaminen tuntuu, jos on ollut epäaktiivisempia kausia (helppoa/vaikeaa)? =)

Innostus tuli pikkuhiljaa ja kasvoi koko ajan. Halusin paremmaksi koko ajan ja fitnessnaiset näyttävät hyviltä, joten aloin pyrkimään samaan. urheilullinen elämä on aina kiinnostanut ja samoin urheilullinen kroppa on mielestäni paljon kauniimpi kuin nykytrendien mukaiset. Lisäksi voima, suorituskyky ja lajin monipuolisuus kiinnostivat.

Enimmillään painoin kisadieetin alussa nyt joulukuussa 62,2kg.

En liikkunut säännöllisesti koko lukion aikaa (osan siitä kylläkin) enkä ensimmäistä yliopiston opiskeluvuotta. Semmoiset 1-4x viikkoon, mutta välissä vain pakkopullana ja ilman säännöllistä tavoitetta tai suurempaa mielenkiintoa. Ei mulla kyllä kiinnostanut eka opiskeluvuosi täällä muutenkaan, kun ala oli väärä, en tuntenut ketään tai mitään koko uudesta kaupungista jne. Joten se meni vähän silleen...

Ruotuun ei ole tarvinnut palata koskaan oikeastaan. Ehkä pahimmillaan kesällä ja syksyllä kävin ulkona syömässä enemmän kuin normaalisti ja herkuttelin joka viikko vähintään kerran jollakin, mutta taustalla oli ehkä ajatus tulevasta kisadieetistä, tuoreessa muistissa kesän lomareissailu ja rennompi elämä ja muut jutut. Kylläkin koko ajan treenasin säännöllisesti ja kovasti ja paino nousi tasaisesti kuten pitikin, joten ei mitään ihmeempiä repsahduksia ole tapahtunut.

Moikka! Kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet näin naisena lihasmassan kasvattamisesta. Olisiko fiksumpaa hankkia pidempi aika massaa ja dieetata pidenpään esim. 4-6 kk vai harrastaan jonkin näköistä nopeampaa syklittelyä? Ja kuinka suuria plussa kaloreita suosittelet massanhankinta vaiheessa?

Riippuu kauanko olet treenannut ja haittaako ylimääräisen massan kertyminen. Jos ei haittaa ja treenitaustaa on jo, niin muutama kuukausi plussilla on hyvä, mutta sitten pitää ottaa pidempi dieettikin. Jos kykenee, niin anna mennä vain! Sen verran plussia että paino nousee sen vajaan kilon kuukautta kohti, jos ruokavalio on vain kunnossa ja treeniä tulee oikealla lailla. Jos taas halua olla timmi samalla niin voi naiset ottaa hyvinkin sen 1-2 vkoa välidieettiä aina kun näyttää että liikaa on painoa.

Miksi syöt kellon mukaan?
Miksi et tiputa volyymia treeneissä / mutta säilytä intensiteettiä kun palautumiskyky on rajallinen.

Minkä muun mukaan söisin? Jos nälän, niin näin dieetillä ollessa söisin kaikki ruoat ennen kuin päivä on puolillaan :) Pitää saada ravintoa pitkin päivää ja tasaisesti, että jaksaa, rasva palaa, lihakset pysyvät yllä ja energiaa on mukavasti koko ajan. Pieni nälkä nyt siinä sivussa menee väkisinkin.

Valmentajani määrää treenit ja niiden tarkoitus on vain pitää lihasta yllä mahdollisimman hyvin. Palautunut olen paremmin kuin massakaudella ja jaksanut hyvin, tuloksetkin korkeammalla kuin ennen dieettiä. Jokainen dieetti on kylläkin yksilöllinen, toiselle toimii toinen tapa.

Hei! Minkä asian olet kokenut tähän mennessä haastavimmaksi tällä kisoihin tähtäävällä matkallasi? Onko mikään asia tullut ns. yllätyksenä? -Sara-

Tarkan aikataulutuksen yhdistettynä jatkuvaan matkusteluun ja epäsäännölliseen elämään (koulu-, työ, ym. aikataulut vaihtelee).

Yllätyksenä tuli se, miten hyvin paino putoaa suht. korkeilla kaloreilla vaikkei hikiliikuntaa tulekaan juuri, aerobiset menee melko matalalla sykkeellä ja pitkät salitreenit ei tunnu raskailta, kun niistä tykkää ja niitä on aina tehnyt mielellään.

Miten saan olkapäät kipeiksi (lihaskipua, hyvää sellaista :D) salitreenillä? Ne eivät ole seuraavana päivänä koskaan kipeät (kosketusarat), vaikka kuinka tekisin supersarjoja ja rääkkäisin niitä. Muut lihasryhmät kyllä kipeytyvät jokaisen niille tarkoitetun treenin jälkeen.

Parhaan lihaskivun sain kun kolasin pihan. Mutta jos salitreenillä haluat, niin kovia pystypunnerruksia yhdistettynä huolellisiin vipareihin eri suuntaan ja loppuun vaikka vielä pudotussarjan. ja ei liikettä epäkkäillä vain olkapäillä. Kosketusaroiksi olkapäitä on vaikea saada, eikä se mulla ole kehitystä hidastanut edes.

Toisten ihmisten mielestä urheilu on vastenmielistä ja inhottavaa, toiset taas rakastavat urheilua. Mistä luulet että tämä johtuu? Onko se ulkopuolelta vaikutteiden myötä opittua vai johtuuko se geeneistä? Miksi toisista tulee kilpaurheilijoita ja toisista sohvaperunoita? Mikä tekee meistä erilaisia?

Se on osittain perimästä kiinni ja osittain perheestä sekä lähipiiristä opituista asioista. Geenithän määräävät täysin meidät, joten jollekin on voinut sattua luonteeseen enemmän temperamenttia ja nautintoa itsensä rääkkäämiseen. Uskoisin että suurin osa on kuitenin ihan lapsuudesta lähtöisin olevaa, mihin on opittu, onko tehty liikunta mukavaksi ja koululiikunta kiinnostavaksi, annettu harrastaa mistä tykkää ja kannustettu. Kasvamisen myötä henkilö itse kuitenkin on se joka päättää minkälaisesta liikunnasta tykkää, uskon että jokaiselle löytyy sopiva laji, mutta se vaatii etsimistä ja itsensä tuntemista. Ja välinpitämättömyys omaa terveyttä ja itseään kohtaan on osasyy miksi jotkut ei liiku ollenkaan. On vain niin paljon helpompi olla sohvalla kuin hikoilla. Monesti ihminen on perusluonteeltaan laiska ja mukavuudenhaluinen ja geenithän meitä opettaa syömään myös makeaa, joten tässä vaiheessa pitäisi vain taistella omia haluja vastaan jos haluaa tehdä itselleen jotain hyvää - luonne on se (geeneillä ja kasvamisella saatu) joka määrää saako sitten aikaiseksi sen muutoksen.

Kuinka monta tuntia päivässä liikut? Ja paljonko painat nyt? Tiedätkö kuinka paljon enemmän lihas painaa enemmän kuin läski?


2-3,5 h. Paino tänä aamuna alimmillaan eli 55,8kg.
Kilo lihasta painaa saman verran kuin kilo läskiä ;) Jos haluat tilavuuden tietää, niin en muista ulkoa, minuutin googlaamalla varmaan löytää vastauksen, ei mitenkään iso ero ole.


Koska olet perillä? :D

Missä? :)

Pidätkö Fitnesiä terveellisenä urheilulajina tai sellaisena, jota voisit kuvitella tekeväsi vielä eläkeläisenäkin? 

Kyllä pidän, en ehkä ihan kisamielessä sen ikäisenä alkaisi treenaamaan ;) Mutta salitreeniä ja terveellistä ruokailua kyllä voi harrastaa kaiken ikäisenä.

Miten olisi tatuointi? Maistuuko sinulle Skyr? Lemppari marja, vaikka rahkan kanssa

En taida ottaa. Skyrit on kalliita ja mauttomia, mielummin laitan itse ehrmanniin marjoja ja mehukeittoa. Ja lempparimarja taitaa olla ehkä vadelma. Mansikkakin on hyvää ja jos on sitruunarahka niin mustikat. Herukat myös loistavia, mutta puuroon, rahkan kanssa ehkä liian hapan kombo.

Mitä palautusjuomaa ym. lisäravinteita käytät massakaudella ja mitä dietillä?

massakaudella käytän heraa, kreatiinia, joskus glutamiini, mankku ja vitamiinit + omegoja joskus. Eli aika vähän, mutta opiskelijana olen ollut kaikki massakaudet.

dieetillä on aika paljon kaikkea nyt, mutta vain koska on sponsorina Gym Everybody (sponssimainos taas! :))
Eli iso-100 hera, kreatiini, BCAA, glutamiini, ALA, karnitiini, CLA, omega-3, kromi, soijalesitiini, 3 eri burneria (ruokien kans, ennen treeniä ja illalla ei-piristävää), magnesium, emäsjauhe, animal pak/brutal pak (kaikki mahdolliset vitskut/mineraalit ym.) ja c-vitamiini vielä aamulla ekstraksi porejuomana. D-vitamiinia käytän kuuriluontoisesti.

Oisko sulla jotain vinkkiä miten parantua nopsasti flunssasta tai mitä itse teet jos iskee flunssaa? Lisäkysymyksenä että miten pitkän tauon pidät treenistä jos tuut kipeäksi?


Flunssaa ei ole niin pahana ollut treenikaudella nyt että pitäs jättää treeni välistä. Jos on pientä flunssaoiretta niin pyrin vain nukkumaan hyvin ja treenaan normaalisti. Pahemmat oireet jos tulee, niin päivän treeni jää pois. Todella harvoin onneksi ollut sairaana. Kuumetta jos on, niin sitten pitää jättää kokonaan treeni pois sekä pitää 1-2 päivää vielä lepoa kun kuume ohi. Kerran jättänyt yhden treenin pois kuumeen takia, mutta seuraavana päivänä menin salille kun kuume laski eikä onneksi tullut takaisin :) Suosittelen pidempiä taukoja kyllä muille, erityisesti jos on oikeasti kipeänä.

Onko aikoja, jolloin haluaisit heittää hanskat tiskiin?
Mitkä asiat motivoivat ja mitkä lannistavat?
Minkä ajattelet olevan yleinen vastaanotto lääkäriin, joka harrastaa fitnessiä?

Ei vielä ole tullut, välillä puoli päivää kärtyttää kun asiat ei suju, mutta ei vielä koko päivää kertaakaan ole onneksi ollut semmoista oloa.
Motivoivana on peilikuvan muutos ja hyvin pysyvät treenipainot sekä ennätykset tietenkin. Huonot treenit taas lannistavat, väsyneenä kaikki tuntuu pahemmalta ja yksikin huono treeni saattaa kärtyttää koko päivän jos on muutenkin stressiä ja väsynyt. Myös heikko olo fyysisesti lannistaa ja samoin jos paino junnaa monta päivää. Onneksi se kuitenkin tulee lopulta alas sieltä aina sitten enemmän myöhemmin.
Aika paljon on treenaavia lääkäreitä loppujen lopuksi ja eipä suurin osa potilaista edes tiedä mitä lääkäri harrastaa. Yleisesti uskoisin olevan positiivinen vastaanotto, kun lääkäristä tulee semmoinen kuva (ainakin itselleni) että huolehtii itsestään, ymmärtää ruokailusta ja urheilusta ja varmasti osaa neuvoa siten muitakin. Eihän se sinänsä kerro mitään oikeasti, mutta eikö melkein aina ihmisestä tulee parempi kuva jos on kunnossa oleva henkilö?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti