keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Motivaatiopostaus

Nyt kevään kynnyksellä tuntuu jokainen olevan joko dieetillä, treeni"kuurilla" tai muuten vain haaveilee rantakunnosta tai pari kiloa kevyemmästä vartalosta. Joka kevät hirmuinen määrä ihmisiä aloittaa dieetin. Näistä osa onnistuu, ja pysyy hyvässä kunnossa myös kesän jälkeen, mutta tämä on varmasti murto-osa väestä. Toinen osa onnistuu kyllä, mutta kesän herkuttelut ja repsahtelut saa kunnon samanlaiseksi kun se oli ennen dieettiä. Loppu väestä ei edes onnistu tavoitteessaan, mutta miksi?

Tässä mun vinkit onnistuneeseen painonpudotukseen:

1. Päätä tavoite. Mieti tarkkaan mitä haluat, minkä näköinen tulet olemaan ja kuinka hyvin voit dieetin jälkeen. Älä ajattele; Vois kokeilla paria kiloa pudottaa, eiköhän se onnistu, ehkä. Ajattele esim; haluan mahtua takaisin lempihousuihinni ja kiinteyttää mahaani, niin että vyötärön ympärys on alle 70cm kesäkuuhun mennessä, ja onnistun siinä. Tarkka tavoite on helpompi toteuttaa ja todennäköisemmin onnistut. Tavoite voi olla myös se, että pudottaa painoa, kunnes peilikuva miellyttää. Sinä päätät tavoitteesi!


2. Suunnittele mitä teet. Älä kopsaa valmista juttua joka ei sovi sinulle, etkä ymmärrä miksi juuri semmoinen ruokavalio/treeni toimii. Ota selvää millä mekanismilla paino putoaa ja mitä hyötyjä ohjelmasta on ja varmista että se sopii sinulle ja sinun on ylipäätänsä mahdollista noudattaa sitä. Jos osaat, suunnittele ohjelma itse, muuten anna jonkun kokeneemman tehdä se, mutta yhteistyössä kanssasi. Jos joudut syömään 3x päivässä puuroa, mutta et voi sietää sitä, on ohjelmassa vika. Ateriakokonaisuudet, ruokailuvälit ja kalorimäärät ovat tärkeä miettiä ja yrittää ymmärtää kokonaisuuden merkitys. Toki voi pudottaa painoa syömällä pizzaa ja juomalla olutta, mutta tästä kärsii koko terveys ja ainakaan se pudonnut kilomäärä ei ole pelkkää rasvaa, niin kuin toivottavaa olisi.

3. Mahdollista ohjelman toteutuminen. Jos sinulla on valmiit ohjeet dieettiä varten, pidä huoli että sinun on mahdollista noudattaa ohjetta. Hanki kotiin ruoat, joita sinun tulee syödä. Valmistele eväät valmiiksi, jos tiedät että on kiireinen päivä etkä kotiin päästyä jaksa kokata. Ota evästä mukaan, jos et ole pitkään aikaan kotona, näin vältyt myös repsahduksilta.

4. Noudata ohjelmaa. Jos ohjelmassa on 5 ruokaa päivässä, ja sinulta jää yksi välistä, et voi korvata sitä karkkipussilla. Mieti miksi et syönyt ohjelman mukaan ja vältä seuraava vastaava tilanne jo etukäteen suunnittelemalla mitä teet, jos meinaa taas jäädä ateria välistä. älä myöskään venytä ateriavälejä pidemmiksi tarkoituksella, vaan ylläpidä verensokeritasot (jos et ole vhh:lla) ja syö säännöllisesti. Jos et osaa tarkkaan ohjelman sisältöä ja ymmärrä miten ohjelma toimii, et voi tehdä muutoksia mielen mukaan ja sen hetkisten mielihalujen mukaan. Tästä esimerkki; Lounaaksi on suunniteltu salaattia, 200g kananfilettä ja 1dl riisiä. Menetkin koululle syömään, koska siellä on lempiherkkuasi, lasagnea. Syöt ison lautasen sitä ja jätät rehut pois, jotta ei tulisi liikaa energiaa. Skippaat myös seuraavan aterian ja korvaat sen kahvilla ja keksillä. Ei onnistu.

5. Sovella ja opi. Jos tulee moka, ok, se tapahtui jo. Mieti miksi moka tuli, miten voit estää sen seuraavalla kerralla ja voisko ohjelmaa muuttaa jotenkin, jos moka meinaa toistua liian usein. Jos et vain pysty syömään ruokaa kolmen tunnin välein, niin voisiko aterioita suurentaa hieman ja vähentää ruokailukertoja? Jos joskus et pysty ottaan evästä mukaan, mieti etukäteen mitä voit syödä korvaavaksi, proteiinipatukka? Valmissalaatti kaupasta? Virheistä tulee oppia, ei luovuttaa.

6. Motivoidu. Nauti nälän tunteesta, jos sellainen tulee, älä rynni jääkaapille. Käännä asia positiiviseksi ja ajattele, että nyt rasva palaa ja dieetti onnistuu. Jos ei kiinnosta jatkaa, mieti miksi aloitit projektin ja mikä sinua odottaa jos onnistut. Kuvittele uusi itsesi ja mene vaikka peilin eteen ilman vaatetta ja muistuta itseäsi tavoitteesta. Älä yritä sulkea järjen ääntä, vaan voimista se, "ei yksi keksipakka haittaa" on väärää ajattelua ja huijaat vain itseäsi. "Ei yhtä lakua voi edes laskea" on myös väärä ajattelutapa, sillä tietenkin se lasketaan. Yksi snickers- patukka päivässä antaa vuodessa energiaa 15 lisäkilon verran. Älä mieti mistä joudut luopumaan, vaan mieti mitä saat ja mitä kaikkea sinulla on lupa syödä.

7. Älä nipota koko ajan. Joskus pitää saada herkutella. Pidä herkkupäiviä säännöllisin väliajoin, näin maltat muutkin ajat paremmin, kun tiedät että saat syödä herkkukarkkiasi jo ensi viikolla ym. Myös repsahdukset voi välttää paremmin, kun tietää ettei karkkikielto ole puolen vuoden mittainen, vaan jo viikon päästä voit nauttia vähän herkkua.

8. Seuraa tuloksia. Pidä huoli että dieetti etenee suunnitellusti ja palkitse itseäsi välitavoitteilla. "3 kilon jälkeen ostan uuden paidan" ym. antaa lisäintoa ja tsemppiä. Samoin herkkupäivä, jos paino putoaa nopeammin kuin tarkoitus. Käy vaa'alla säännöllisesti, vähintään viikottain. Naiset mielummin useamminkin, koska nestetasapainon heittely on suurempaa. Seuraa myös mittanauhalla, että kutistus oikeista paikoista. Jos tuloksia ei tule, tee muutos. Jos tuloksia tulee, nauti!

Tsemppiä kaikille kevään kiristelijöille ja erityisesti ensi kuun kisoihin meneville, nähdään Kultsalla!

2 kommenttia:

  1. Lueskelin noita kirjotuksia kalorilaskuri.fi ja siellä näkyi että olit syönyt jotain "Camembert, reduced fat (Linessa)", niin saanko kysyä mitä se on :)?

    VastaaPoista
  2. lidlistä ostettu camembert- tyylinen juusto jossa paljon vähemmän rasvaa. namia :D nautin juustoista nyt vhh:lla ku normaalisti niitä syö niin harvoin :)

    VastaaPoista